Soczewicę brązową bardzo łatwo się uprawia. Zaczynamy od zakupu dobrej jakości nasion, np. w naszym sklepie kielki-sklep.pl.
Kolejny krok to namoczenie nasion w chłodnej, przegotowanej wodzie przez około 4-5 godzin. Ja wieczorem wsypuję nasiona do kubka, zalewam wodą i zostawiam do rana.
Później już pozostaje nam wsypanie nasion do kiełkownicy i doglądanie, jak rosną. Kiełki należy przelewać chłodną, przegotowaną wodą kilka razy dziennie a po trzech, czterech dniach możemy już zajadać się słodkimi, lekko orzechowymi, chrupiącymi kiełkami soczewicy brązowej.
Kiełki jemy wraz z nasionami, które możemy obrać z brązowych skorupek lub też jeść je wraz z nimi. W każdym przypadku smak kiełków będzie inny.Kiełki soczewicy nadają się również do podduszenia, można je dodawać do sałatek, zup, ziemniaków lub zapiekanek.
Jak już wspominałem, kiełki soczewicy są doskonałe dla kobiet w stanie błogosławionym dlatego, że zawierają i dostarczają do naszego organizmu kwas foliowy, który niezbędny jest do prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. Dla osób dorosłych kwas foliowy jest również potrzebny do wspomagania procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Poza tymi kluczowymi zaletami kiełki soczewicy brązowej zawierają również witaminy z grupy B i aminokwasy. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wpływają korzystnie na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny, mogą jeść je osoby nie tolerujące preparatów żelaza.
Jak widać kiełki soczewicy są proste w uprawie, smaczne i mają zbawienny wpływ na nasze i naszych dzieci zdrowie. Jedz kiełki soczewicy brązowej, bądź zdrów.
Pozdrawiam i życzę smacznego.
M@rek
www.kielki-sklep.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz