wtorek, 1 stycznia 2013

Jesteś lub zamierzasz zajść w ciąże, jedz kiełki soczewicy brązowej

Soczewica brązowa, małe, okrągłe, brązowe nasionka które są super, szczególnie po wykiełkowaniu. 

Soczewicę brązową bardzo łatwo się uprawia. Zaczynamy od zakupu dobrej jakości nasion, np. w naszym sklepie kielki-sklep.pl.



Kolejny krok to namoczenie nasion w chłodnej, przegotowanej wodzie przez około 4-5 godzin. Ja wieczorem wsypuję nasiona do kubka, zalewam wodą i zostawiam do rana. 


Później już pozostaje nam wsypanie nasion do kiełkownicy i doglądanie, jak rosną. Kiełki należy przelewać chłodną, przegotowaną wodą kilka razy dziennie a po trzech, czterech dniach możemy już zajadać się słodkimi, lekko orzechowymi, chrupiącymi kiełkami soczewicy brązowej.

Kiełki jemy wraz z nasionami, które możemy obrać z brązowych skorupek lub też jeść je wraz z nimi. W każdym przypadku smak kiełków będzie inny.Kiełki soczewicy nadają się również do podduszenia, można je dodawać do sałatek, zup, ziemniaków lub zapiekanek. 

Jak już wspominałem, kiełki soczewicy są doskonałe dla kobiet w stanie błogosławionym dlatego, że zawierają i dostarczają do naszego organizmu kwas foliowy, który niezbędny jest do prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. Dla osób dorosłych kwas foliowy jest również potrzebny do wspomagania procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.

Poza tymi kluczowymi zaletami kiełki soczewicy brązowej zawierają również witaminy z grupy B i aminokwasy. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wpływają korzystnie na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny, mogą jeść je osoby nie tolerujące preparatów żelaza.

Jak widać kiełki soczewicy są proste w uprawie, smaczne i mają zbawienny wpływ na nasze i naszych dzieci zdrowie. Jedz kiełki soczewicy brązowej, bądź zdrów.


Pozdrawiam i życzę smacznego.
M@rek
www.kielki-sklep.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz