sobota, 29 grudnia 2012

Sezon zimowy sezon grypowy ale ...

Jesień, niby zima, ale z temperaturami w okolicy zera i deszcz i deszcz ze śniegiem, wiosna, to najlepsze miesiące żeby złapać grypę, przeziębienie i wylądować w łóżku na co najmniej tydzień.

Jeśli chcemy tego uniknąć, to musimy się przed tymi paskudnymi wirusami bronić. Najlepszą metodą jest atak więc warto sięgnąć po stare sprawdzone metody takie jak czosnek, cebula, cytryna, miód. Są one pełne witamin i wszystkiego, co pomaga walczyć z grypą i przeziębieniem.

Ja ze swojej strony mogę powiedzieć, że sam korzystam z tych darów matki natury. Piję herbatę z cytryną i miodem, jem chleb na którym układam czosnek i cebule, na to wszystko żółty ser i na minutę do mikrofalówki. Oczywiście, jadam to na kolację, żeby nie zionąć czosnkiem i cebulą w pracy.

Na śniadanie preferuję jeszcze jeden smakołyk, który jest równie skuteczny w walce z wirusami. To rzodkiewka, a dokładnie jej kiełki. Są pełne witamin A i C oraz cynku i żelaza. Wspierają odporność i pomagają nie złapać wirusa. Są proste w uprawie, mają ostry, wyraźny smak i mogą być podane na wiele sposobów, na kanapce, w sałatce a nawet same, podjadane z kiełkownicy.

Dołączone zdjęcia przedstawiają moje śniadanko, czyli ciemny chleb, wędlinka i kiełki rzodkiewki oraz kiełki rzodkiewki w kiełkownicy.

Przed spożyciem nasiona przepłukuję pod bieżącą wodą i osuszam w ręczniku papierowym.

Nasiona na kiełki rzodkiewki możesz kupić w naszym sklepie:

http://kielki-sklep.pl/pl/nasiona-na-kielki_rzodkiewka



Pozdrawiam i życzę smacznego
M@rek
www.kielki-sklep.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz